Čo je hybridné vozidlo a ako hybridy fungujú?

Vyšší výkon, nižšia spotreba paliva a nižšie emisie. Hybridné vozidlá predstavujú most medzi benzínovými respektíve naftovými motormi a elektrickým pohonom. Sú medzistupňom medzi bežnými vozidlami a elektromobilmi.

Alt

Mild hybridy

V prípade mild hybridného pohonu je vozidlo nepretržite poháňané spaľovacím motorom, ktorému však pomáha akumulátor, napr. pri zrýchľovaní. Vďaka energii z akumulátora znižuje zaťaženie spaľovacieho motora a na nabíjanie akumulátora sa využíva energia, ktorá sa inak stráca pri brzdení (samonabíjanie).

Mild hybridné vozidlá predstavujú najjednoduchší typ hybridov, a preto sa ich hospodárnosť a nižšie emisie vo väčšine prípadov neprejavujú tak výrazne.

Alt

Full hybridy

Výhodou full hybridných vozidiel oproti mild hybridným modelom je ich schopnosť jazdiť výhradne na elektrinu na krátke vzdialenosti, a tým ešte viac znižovať spotrebu paliva a emisie. 

Pri full hybridných systémoch poháňa vozidlo elektromotor, ktorý získava energiu z akumulátora alebo zo spaľovacieho motora. Vozidlo sa rovnako ako v prípade mild hybridnej verzie nabíja samo a dopĺňa energiu do akumulátora, ktorý má väčšiu kapacitu v porovnaní s mild hybridom.

Alt

Full hybridy

Tento typ hybridného pohonu posúva full hybridnú technológiu o krok ďalej – vozidlo sa dokáže nabíjať samo ale aj z externej elektrickej siete.

Vďaka väčším akumulátorom majú tieto vozidlá dlhší dojazd na elektrinu než full hybridné vozidlá. Majú však vyššiu nákupnú cenu.

Čo je to samonabíjacie hybridné vozidlo?

Full hybridné a mild hybridné modely využívajú efekt samonabíjania. Ich akumulátory sa nabíjajú energiou, ktorú vytvára spaľovací motor. Nie je potrebné pripájať ich k elektrickej sieti, preto sa nikdy nemusíte starať o to, či máte elektrickú sieť k dispozícii.

Plug-in hybridný automobil sa môže nabíjať aj sám, ale pre využitie jeho plného potenciálu je potrebné využívať špeciálne sieťové napájanie. Pri krátkej jazde v miernej premávke, pri nízkych rýchlostiach a s malým užitočným zaťažením môže byť plug-in hybridné vozidlo poháňané výhradne pomocou akumulátora.

Hybridné vozidlá sa samy nabíjajú aj procesom nazývaným regeneratívne brzdenie. Pri ňom získavajú späť kinetickú energiu vozidla, ktorá by sa inak stratila a pomocou nej nabíjajú akumulátor.

Aký je rozdiel medzi hybridným a bežným, konvenčným vozidlom?

Elektrický pohon – keďže hybridné vozidlá využívajú elektrinu ako pomoc pre spaľovací motor, znamená to, že majú nižšiu spotrebu paliva a nižšie emisie než konvenčné vozidlá.

Aký je rozdiel medzi hybridným vozidlom a elektromobilom?

Elektromobil (EV) je poháňaný výhradne elektrinou a neobsahuje spaľovací motor. Elektromobil vyžaduje nabíjanie z elektrickej siete a bez prístupu k rýchlonabíjačke môže plné nabitie trvať mnoho hodín.

Pri jazde elektromobilom nevznikajú žiadne lokálne emisie. Pri výrobe elektriny do elektrickej siete sa však vytvárajú emisie.

Hlavný rozdiel medzi elektromobilom a hybridným vozidlom spočíva v tom, že len čo sa elektromobil vybije, nemožno s ním pokračovať v jazde. Vzhľadom na to, že hybridné vozidlo využíva dva zdroje energie, nemusíte mať „strach z dojazdu“ – moderného fenoménu, keď vodiča elektromobilu stresuje obava, že nenájde nabíjaciu stanicu.

Akumulátor hybridného vozidla

Akumulátor hybridného vozidla je vyrobený z lítium-iónového materiálu, ktorý je navrhnutý tak, aby rýchlo absorboval a ukladal energiu. Full hybridné vozidlo má väčší akumulátor než mild hybridný model, pričom plug-in hybridné vozidlo má najvýkonnejší akumulátor zo všetkých troch a je najťažšie. Platí, že čím je akumulátor väčší, tým väčšia je jeho hmotnosť.

Energia zo spaľovacieho motora sa bude využívať na nabíjanie akumulátora a tiež vďaka regeneratívnemu brzdeniu a plug-in hybridnú verziu možno dobíjať z elektrickej siete.

Ako dlho vydrží hybridný akumulátor?

Akumulátor hybridného vozidla je navrhnutý tak, aby vydržal po celú dobu životnosti vozidla, preto by sa nemala vyžadovať jeho výmena.

Nájdite si hybridné vozidlo Honda

Zistite viac o našej inovatívnej hybridnej technológii Honda e:HEV a pozrite si našu ponuku plne hybridných vozidiel, vrátane športového, úplne nového SUV modelu Honda HR-V, všestranného, oceňovaného modelu Honda Jazz a kultivovaného luxusného SUV Honda CR-V.