JE HYBRIDNÉ VOZIDLO LEPŠIE Z HĽADISKA ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA?

Vodič, ktorý si kupuje nové vozidlo, si kladie otázku, na ktorú nemusí byť jednoduché odpovedať: Aký je vplyv hybridných vozidiel na životné prostredie v porovnaní s bežnými vozidlami so zážihovým alebo vznetovým motorom?

Mnohí z nás vedia oceniť, že plne hybridné vozidlo, ktoré netreba nabíjať z elektrickej siete, ponúka výhody voči bežným automobilom so zážihovým alebo vznetovým motorom. Schopnosť prevádzky v elektrickom režime s takmer nulovými emisiami.

To je zjavne dobrá vec v rušnom mestskom prostredí a vlastne aj v akomkoľvek inom prostredí. A pretože akumulátor hybridného vozidla možno pri spomaľovaní nabíjať, môže v určitých podmienkach poháňať vozidlo elektromotor. Ide teda o zmysluplný prístup.

O koľko je však negatívny vplyv hybridného vozidla na životné prostredie menší oproti vozidlám so zážihovým alebo vznetovým motorom? Čítajte ďalej a dozviete sa to.

Pozrite sa na ekologickú stopu vozidla

Nie všetci vodiči vedia, že je relatívne ľahké preveriť ekologickú stopu nového vozidla. Napríklad v Európe musia výrobcovia vozidiel odoslať každý nový model na certifikáciu. Až potom môže získať schválenie na uvedenie do predaja.

Vykonávajú sa dva testy, celosvetovo harmonizovaný postup skúšky ľahkých vozidiel (WLTP), ktorý je doplnený o test skutočnej hodnoty emisií počas jazdy (RDE). Úlohou obidvoch testov je zabezpečiť, aby vplyv vozidla na životné prostredie spĺňal minimálne limity zavedené Európskou úniou.

Toto nezávislé hodnotenie zaznamenáva spotrebu paliva, emisie oxidu uhličitého (CO2), oxidov dusíka (NOx) a množstvo pevných častíc (PM) každého nového vozidla, aby spotrebitelia mali možnosť porovnať účinnosť rôznych značiek a modelov. Výrobcovia automobilov tieto údaje zverejňujú na internete a vo svojich katalógoch modelov a príslušné údaje sa uvádzajú aj v rámci nezávislých kanálov, médií či webov zameraných na predaj vozidiel.

Údaje, ktoré chce väčšina vodičov poznať, sú spotreba paliva, zvyčajne vyjadrená ako „kombinovaná“ spotreba paliva na 100 kilometrov a emisie CO2, pretože tie vyjadrujú nielen ekologickú stopu vozidla, ale môžu mať vplyv aj na cestnú daň vozidla (čo bude zaujímať vodiča firemných vozidiel).

Pohľad zozadu na model Honda CR-V Hybrid zaparkovaný na ulici.

Neporovnávajte neporovnateľné

Ak potrebujete veľký rodinný automobil, napríklad niečo vo veľkosti SUV, v ktorom sa pohodlne zvezie päť osôb a ktoré ponúka dostatočne veľký batožinový priestor aj pre psa a všetky ďalšie veci, bolo by zavádzajúce sledovať jeho ekologické parametre a porovnávať ich s oveľa menším vozidlom, ktoré by pre vás a vašich spolucestujúcich predstavovalo viacero kompromisov v rôznych oblastiach.

Číselné údaje hybridných vozidiel Honda

Honda ponúka dve vozidlá s hybridným pohonom, modely CR-V a Jazz.

Auto
Model
Spotreba paliva
Emisie
Zistiť viac
Honda CR-V Hybrid

CR-V

Od 6,6 l/100 km
Od 151 g/km CO2
Predný trojštvrťový pohľad na vozidlá Honda Jazz Crosstar a Honda Jazz

Jazz a Jazz Crosstar

Od 4,5 l/100 km
Od 102 g/km CO2

Hybridné vozidlá predstavujú budúcnosť

Spoločnosť Honda sa už zaviazala k výrobe elektrifikovaných pohonných jednotiek. Vlani spoločnosť Honda zrýchlila svoju elektrickú víziu, pôvodne plánovanú na rok 2025. Jej cieľom je, aby všetky európske modely automobilov Honda boli už od roku 2022 vybavené elektrifikovanou pohonnou jednotkou. Spoločne s úplne novými modelmi Jazz a Honda e budú v nasledujúcich troch rokoch uvedené na európsky trh ďalšie štyri modely s elektrifikovaným pohonom. To zahŕňa ďalší elektromobil poháňaný energiou z akumulátora a rad modelov vybavených hybridným pohonom.

Rad hybridných vozidiel Honda
Rad hybridných vozidiel Honda Tento posun k elektrifikácii výrazne zmení našu modelovú ponuku. Naša technológia hybridného systému s dvoma motormi sa rozšíri na celý modelový rad a na trh prinesieme ďalší produkt poháňaný energiou z akumulátora. Tom Gardner, výkonný viceprezident spoločnosti Honda Motor Europe